rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Равносметката след събора

Здравейте мегданци,

Ето, че и ние успяхме да си починем и да се наспим, но емоциите още ни държат 🤗😁🤗😁😯😥😢😻😺😸😹😻😼😽🙀😿😺.....

По споделянията в социалните мрежи и през лични съобщения до целия ни екип виждаме, че и при вас е така 🙂

Сега вече отпочинали рефлектираме на свършената работа и постигнатите резултати. На ваше разположение оставяме и уеб страницата ни отворена до септември месец. На нея может да откриете на едно място цялата споделена информация и най-вече видеа и репортажи споделени от медийните ни партньори - който ще продължим да обогатяваме през идните седмици 😉

Обещаваме 👉 това е последното огромно съобщение, пълно с информация и полезни линкове 😉 Но честно казано, тези съобщения и екипни срещи ще ни липсват 😥

Благодарим на всички за енергията и емоцията, която носихте със себе си още от обявяването на участниците и гостите във фейсбук, както и по време на събора, за сериозната подготовка за събора - пременени с носии, със специална музика, хореографии и реквизити - всички на Розобер в Прага, но преди всичко заредени с положителна енергия и заразявайки всеки с тази емоция, съборът наистина ни събра, сближи и обогати.

Благодарим ви за подкрепата и разбирането не само към нашия екип, а и между всички групи - разменяха се носии, калпаци, тъпани, акордеони, и всеки състав получи подкрепа от публиката и това вярваме, ще се помни още дълго време!

Още на подгряващата хоротека в петък 2-ри юни пристигнаха двойно повече от очакваното души 😱 (вярваме, че този клуб определено не беше виждал толкова много хора на веднъж и не беше преживявал хоротека с такъв "трясък") - още от петък се получи един уникален заряд, който остана по време на целия събор.

Много неща се случиха през тези много кратки 2 дни на събора 3-ти и 4-ти юни, но ето на забързан кадър кратко припомняне:

Събота 3-ти юни:

❖ Както на Тошко баба му ни казваше, за да ни успокои, че всичко ще е наред "на сватба щом тъпаните забият - всички се успокояват и всичко си идва на мястото." Послушахме бабата на Тошко и под ударите на тъпан и свирните на гайди - Съборът на Мегдана започна и сякаш всичко си дойде на мястото! Благодарим на нашите чешки танцьори в Ансамбъл "Българи"-Прага: Верча, Терезка и Алтемир, които като домакини на Събора в Чешката Република откриха Събора и първи се качиха на сцената носейки питка и вино и оповестявайки началото на Събора под звуците на тъпана и с бурните овации на над 2 000 души в залата. Към тях се присъединиха и талантливите гайдарчета от Ансамбъл "Лев" - Стоил и Красимир БУ "АзБуки" в Рим и Колеферо, Италия.

❖ На официалнито откриване чухме рецитал от Ансамбъл "Българи" - Прага, лично сглобен от нашата водеща Гига. А с кратко видео от Вили ви направихме съпричастни с това, през което преминахме по време на подготовката на събора.

Посланикът на Република България в Чешката Република - Данчо Минчев, изрече своето послание до всички гости, като също така прочете и поздравителния адрес от Вицепрезидента на Република България - Илияна Йотова

❖ Благодарим ви и че не оставихте Тошко сам на сцената по време на хорото изненада - надявам се е имало ефекта на изненада поне за някои 🙂

❖ Нашият Ансамбъл "Българи"-Прага откри участията на сцена и в събота и в неделя, с две специални хореографии! Не беше лесно да съчетаем времето с подготовка на събора и с учене на танците, но се радваме, че успяхме 🙂

❖ Програмата беше пълна, но всички бяха много изпълнителни и през целия ден се усещаше вълнение в съблекалните и "кулоарите" зад сцената, като през това време сцената постоянно се тресеше под звуците на български хора и танци, а участниците обираха заслужени овации.
Междувременно в района около залата кипеше живот покрай изложбените щандове, както и прекрасното време в Прага позволи и за много запомнящи се моменти и цветни снимки в лятната градина на хотела. Вижте още в галерията.
След представянията на сцена, програмата плавно продължи с нашите гост-хореографи (надяваме се, че всеки е научил нещо ново от тази част):
- Проф. д-р Антон Андонов

- Доц. Георги Гаров

- Севдалина Атанасова

- Диляна Курдова

Малко след обучителната част публиката разпусна или по-вярно да се каже избухна под звуците нa музиката на Mr. Loco с балкaнски фолклор, но и подправена с реге, ска, рок, латино и хип-хоп. Какво ще кажете - успяхме ли да ви изненадаме 😉 😁😁😁 ??? Мислим, че клипчетата говорят сами по себе си 🙂 Вижте в галерията.
Верни подръжници на народната музика, наш специален гост беше и народната певица Румяна Филкова, която също разчувства публиката със своите песни.
За всички, които все още имаха енергия за танци (а те не бяха никак малко) DJ Dimmy закри вечерта.

Неделя 4-ти юни:

❖ След кратък сън се събрахме дори по-рано от уречения час на площада в Прага, за да се включим на живо по Нова ТВ. (България все още говори за нашето хоро 🙂 )

На Голямото хоро се хванаха за ръце мало и голямо, българи, чехи и туристи, и се изви хоро, което Прага никога не си е и представяла, че ще види. Благодарим и на Чешката Национална Телевизия, която направи 10-минутен репортаж (може би по-голям репортаж от всички български телевизии взети заедно).

Всички в един глас пеейки химна и ръкопляскайки създадоха една невероятна, неповторима, Уникална (както би казал Тошко) емоция, зарядът на всички беше на 200% , дори и времето беше с нас и слънцето перфектно. Факт е, че веднага след събора 3 дни се изливаха проливни дъждове и може би е вярно, че и Прага е плачела, че съборът свърши 😢

❖ Но няма да тъжим! Събрахме се отново в залата и продължихме с участията на сцена, кои от кои по-силни и по-запомнящи се.

❖ Хор "Лира" от Българското училище в Прага, което тази година чества 75 годишнина.

❖ Няма как да пропуснем да споменем и нашите специални гости от България - Чилновските баби от община Две могили, Русенско. До болка искрени ни разчувстваха със своята реч, но също така и ни поразвеселиха с хумора на техните песни.

❖ Емоциите дадоха превес и по време на награждаването! Всички се представиха блестящо и заслужаваха най-високо отличие 💯

❖ И най-задаваният въпрос по време на събора беше разбулен : "Къде ще е "На мегдана на другата България" през 2024 год.?"

>>> ИСПАНИЯ 🌴🌴🌴 и ще се организира от Танцов състав "България" - Палма де Майорка 🌴🌴🌴

Благодарим за специалните подаръци, ръчно изработените спомени и скъпите пожелания, това означава, че си е струвало всяко усилие и безсънна нощ 💕💕💕

Ето и нещо, което много от вас очакваха - Благодарим ви за търпението! Линковете ще важат до 31-ви Август.

👉 Обща снимка от голямото хоро (или поне опит за такава 😅 )

Благодарим на всички, които се включиха в благотворителната иницитива „Старото читалище - отново място за култура и изкуство“ и допринесоха за това реконструкцията на 120-годишната сграда на читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1905" във Велинград да продължи.

👉Общата сума на събраните средства:
в дарителската кутия, която беше отворена в края на събора и сумата беше съобщена и предадена от сцената на "На мегдана" лично на секретаря на читалището г-н Иван Пещерски,
+ хонорар на хореограф доц. Георги Гаров,
+ 10% от продажбата на нейната книга и лично дарение от хореограф Диляна Курдова,
+ 20% от продажбата на илюстрации от Гургулче - Десислава Христова,
+ дарение от Ансамбъл "Българи" - Прага. 
 -------------------------
Всичко: 3 600лв. 
👉Ще се използват по предназначение за покриване на част от разходите необходими за измазване на тавана.

👉Отчет за свършената работа ще ви изпратим до 31-ви Октомври 2023 г.

👉Ако желаете да се свържете с читалището и да разберете как можете да помогнете директно, тук са контактите.

Искрено пожелаваме успех на следващите домакини Танцов състав "България" - Палма де Майорка, Испания, с ръководител Станимир Минчев, за които оставаме на разположение при необходимост.

А за всички вас - нямаме търпение да се срещнем на следващи събори и мегдани.

Айдее! 👋

Ансамбъл "Българи" - Прага Ви пожевала приятно лято, изпълнено с положителни емоции и много нови спомени!

🌹Тодор Ралев

🌹Слав Пумпалов

🌹Стела Краева

🌹Виолина Радева

🌹Меги Стаменова

🌹Таня Георгиева

🌹Сузана Атанасова

🌹Гиргина Петкова

🌹Кирил Недев

🌹Ружа Йорданова

🌹Гергана Ангелова

🌹Мария Мимето