rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Тема на събора
Една земя гостоприемна и плодородна, напоена с мистични легенди за траки, с истории за достойни и трудолюбиви българи, и за един скъпоценен дар даден отгоре.

Величествено е красива, с ненадминат аромат. С бодли е, но е мила и с розови листа. Клонката и сякаш е протегната ръка, а цветът и е усмивка, поздравяващ света.

Име на събора: Празник на розата

Тема на събора: Розобер в долината на Розите

rozober utrin

Празникът на розата е посветен на красотата, цветята и милосъдрието. През май от Карлово до Казанлък ухае на рози. Всяка година в последната събота на май и първата на юни в двата града се организира „Празник на розата". В ранна утрин с разпукването на първите цветове започва и розоберът. За българите той е свещено действие, повод за работа, но и за веселие и гордост. Денят се пробужда от нежна моминска песен и упойващ аромат. Едва отворило очи, утрото се протяга под глъчката на ранобудните розоберачи. А когато първите слънчеви лъчи целунат земята, се разкрива истинското вълшебство и благоухание на мястото, наречено Розова долина! Тя пленява всеки, който я доближи, с аромата си и с безрезервна, всеотдайна любов, толкова много цвят, толкова много красота и толкова много живот

Брането на розовия цвят е ежегодното събитие на вековния Фестивал на розата и е съпроводено от вековни културни и празнични традиции, тъй като българската маслодайна роза е един от символите на родината ни. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на празника. Пъстрите шевици на сукманите и везаните ризи се сливат с цветовете на гюловите храсти, ведрото синьо небе се оглася от народни песни и свирни.

Гостите биват приканвани да наберат от цветето на боговете – маслодайната роза, да вкусят розово сладко, гюловица и ликьор от рози.

Rozova-dolina-768x469

Тайните на маслодайната роза

Розата привлича човека още от антични времена със своя изящен вид и завладяващ аромат - неслучайно е наричана "царицата на цветята", като нейната величественост е разкрита в множество легенди.

Легендите разказват, че най-красивата жена на света – Лакшими, се родила от розов цвят със 108 големи и 1608 малки розови листенца. Според закона в Древна Индия на този, който донесе роза на владетеля, се изпълнявали всички желания. Още старогръцкият историк Херодот пише, че най-хубавите рози растат из земите на траките.

Елините я възприемали за божествен дар, докато за римляните розата олицетворявала строгата

нравственост и била използвана като награда за забележителни дела.

temapic1

Избор на царица Роза

Изборът на Царица Роза е едно от най-значимите събития на фестивала.


Провежда се конкурс за красота „Царица на розата“, правят се дефилета на

местните танцови ансамбли.

Носия

Традициите от край време се съхраняват и всеки малък детайл е от значение. Бялата риза е ръчно изработена от момата, а орнаментите по бродерията изразяват нейната неповторима душевност. Сукманът е в червен празничен цвят. Престилката – зелена, на пафтите е изобразена птица, всички символи прославят пролетта и новото начало! Мъжката е чернодрешна, предимно със зелен елек.

Песни и танци

ТРАКИЙСКА ОБЛАСТ

Тракиецът е силно обвързан със земята, което ясно се отразява в стила на танцовите му елементи. Хлопки, спусъци и всички характерни фигури се играят с крака, прилепени към земята. Специфичната за региона стъпка „трополи“ е подходящ пример за набиването на краката и го различава от съседните етнографски области. Тракийското кавалджийско майсторство се изпълнява на много високо ниво.

Eлементи

 • хлопки
 • ножички
 • лостове
 • причуквания
 • спусъци
 • пляскане с ръце

Образци и размери

 • "Копаници" - 11/16
 • "Трите пъти" - 4/8
 • "Бучимиш" - 15/16
 • "Джиновско" - 2/4
 • "Буенек" - 2/4
 • "Ръченица" - 7/8
 • "Право тракийско" - 2/4
 • "Пайдушко" - 5/8

Творецът ни е дал този скъпоценен дар, в най-съвършената му форма, на нас, българите. Тук, под силните рамене на

Балкана, се ражда една нежна и смирена форма на живот - маслодайната роза - символ на България!

В този ред на мисли, очакваме всички танцови състави да се представят с танци или песни от тракийска етнографска област, с акцент от темата на събора - розобер, рози, легенди за розите, традиции, избор на царицата и прочие.

Очакваме Ви през Юни 2023 год. "На мегдана на другата България" в Прага, Чехия!