rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
доц. д-р Георги Гаров

Доц. Георги Гаров е ръководител на катедра „Хореография“ във Факултета по изкуствата при ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Завършва Държавното хореографско училище в София, а след това Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Работи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, в Ансамбъл „Пирин“, в Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а в последно време е и заместник-директор учебно-творческа дейност в 140. СУ „Иван Богоров“.

Има множество реализирани музикално-танцови произведения в Ансамбъл „Пирин“, в Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“, в Студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски“, в 140. СУ „Иван Богоров“, във Фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“, в Ансамбъл „Тунджа“ Ямбол, в Танцов клуб „Чайка“, в Танцов клуб „Омая“ Търговище, Танцова формация „Траке“ Стамболийски, в Ансамбъл за народни песни и танци „Шумен“, във Фолклорен танцов ансамбъл „Луди млади“, в Капански ансамбъл – Разград, в Ансамбъл „Българин“ – Варна и др. Наред с това участва в редица международни танцови семинари в Нидерландия, Германия, Белгия и Япония и организира ежегодни семинари в България в градовете Девин, Велинград, Добрич, Кранево, Разлог, Гоце Делчев и др. Основател е на Фестивала на традиционните хорà „На армане с тъпане“ в Разлог. Режисьор е на над 10 концерт-спектакли, а е участвал с доклади и на редица научни конференции. Консултант и хореограф е на художествени и документални филми – продукция на БНТ.

Доц. Гаров е носител на награда „Златна муза“ на Асоциацията на хореографите в България, както и на награда на 140 СУ. „Иван Богоров“. Носител на почетен знак на град Разлог, „Специален почетен знак“ на Върховния читалищен съвет на Република България и почетен плакет на областния управител на област Благоевград. Носител на множество награди за творчески произведения от национални и международни фестивали.

Георги Гаров е от големите радетели на фолклорната старина и е реализирал голям брой теренни проучвания в различни краища на България с цел съхраняване на традиционното музикално-танцово изкуство.

Той отлично може да работи в екип, което се доказва от дългогодишната му съвместна работа с хореографа проф. Николай Цветков и с композитора д-р Петьо Кръстев, а и от работата му с емблематични фигури като Тодор Бекирски – хореограф, Анна Илиева – етнохореолог, Анна Щърбанова – етнохорелог, акад. Николай Кауфман – музиковед, фолклорист и композитор, проф. Георги Абрашев – хореограф, проф. Албена Георгиева – фолклорист, и др.