rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Диляна Курдова

Диляна Курдова е изследовател на българския танцов фолклор и член на няколко работни групи към Международен съвет по традиционна музика и танц (ICTM) към UNESCO с публикации в различни международни и български издания. Основател на фондация “Phoenix Perpeticum”, в чиято Фейсбук страница се публикуват архивни записи с традиционни хорà от различни събори в България. Автор на книгата „Размисли върху българската женска носия“.

Дългогодишен координатор на Международен летен фолклорен семинар, провеждан ежегодно от 2005 г. в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Част е от екипа на Културен семинар „НЕПОЗНАТИТЕ“ Пловдив – иновативен форум, включващ в себе си научен и художествено-творчески модул, който за кратко време се утвърди като едно от значимите културни събития извън столицата. Заедно със Сдружение „Концерти.БГ“ София организира събития в сферата на етно-фюжън-фолк сцената и разработва първото образователно мобилно приложение за фолклор в България „Фолклор в джоба“ (Folklore in the Pocket).

Като хореограф и преподавател по български и гръцки танци от 2013 г. насам има проведени над 240 семинара в България, Белгия, Великобритания, Гана, Германия, Дания, Израел, Италия, Нидерландия, Норвегия, Тайланд, Швейцария, Швеция, Украйна.