rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Благотворителна инициатива

В ансамбъл "Българи" - Прага всяка година се стремим да подпомагаме различни инициативи и хора в нужда. Тази година с отворени обятия приехме идеята по време на събора да подпомогнем инициатива, свързана с българския фолклор. Точно такава беше споделена с нас от Десислава Зисова (ансамбъл "Здравец", Тегернзее Тал, Германия).

„Старото читалище - отново място за култура и изкуство“

Сградата на читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1905" във Велинград е построена с дарения на местната общественост през 1933 г. През 80-те години на XX век започва ремонт и реконструкция целящи нейното модернизиране и разширяване. Този ремонт за съжаление не е приключил и до днес... От тогава вече 30 години сградата стои заключена.

Недовършената сграда, паметник на културата, е в основата на действаща вече трета година инициатива „Старото читалище - отново място за култура и изкуство“.

Началото е през 2021 г., когато с доброволчески труд сградата е основно почистена и обезопасена, за да може в нейния салон да се провеждат културни мероприятия. В последствие са организирани доброволчески инициативи и акции за предаване на вторични суровини, отпадъци и желязо с цел набиране на средства за провеждането на първия концерт от 30 години насам. През 2021 г. в навечерието на 24 май върху недовършената сцена, между неизмазаните стени, близо 150 самодейци на възраст от 6 до 80 г. изнесоха празничен благотворителен концерт-спектакъл. Събраните средства от публиката бяха използвани за замазка на сцената. По проект на ЕВН (EVN) за подкрепа на общността сцената бе електрифицирана. С доброволчески труд бе поставено и осветление във входа на самата сграда. В края на 2021 г. кампанията „Старото читалище - отново място за култура и изкуство“ бе номинирана и наградена с приз „Доброволческа инициатива на България за 2021 г.“. Церемонията се проведе в президентството на Република България, под патронажа на г-жа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

Със средства от втори благотворителен концерт, проведен през май 2022 г., ремонтите и възстановителните дейности в сградата продължиха с реконструкция и изграждане на ново покривно пространство над кулоарите на сградата. С дарени строителни материали и доброволчески труд бе изграден балконът в читалищния салон.

През 2023 г. екипът, работещ в читалището, се надява да събере финансови средства и заедно със съмишленици и доброволци да бъдат поставени парапети по стълбищата в сградата, да се електрифицира читалищният салон, да се ремонтират санитарните помещения, да се измажат и боядисат стените, и най-важното - да се осигурят средства, с които да се закупи дървен материал и столове за амфитеатрално оформление на салона за публиката.

За нас ще бъде чест, ако подкрепите каузата - „Старото читалище“, като по време на събора на 3 и 4 юни 2023 год. ще има специално поставена кутия до сцената, където може да дарите средства. Благодарение на общите ни усилия и събраната сума вярваме, че много скоро читалището във Велинград отново ще бъде отворена и работеща сграда за култура и изкуство.

Драги мегданци,
Освен с вашите директния дарения по време на събора, можете да подкрепите благотворителната кауза и с покупка от нашите партньори:

8 20% от цената на закупените илюстрации от Десислава Христова ще бъдат предоставени за "Старото читалище". Може да последвате Деси във следните социални мрежи и сайтове, а там може да прегледате и нейни илюстрации. Разбира се, свържете се с нея, ако желаете да закупите илюстрация и за вас.

8 Фондация „Феникс Перпетикум“ подаде ръка на родолюбците от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1905“, гр. Велинград и ще дари 10% от продажбата на книгата на Диляна Курдова „Размисли върху българската женска носия“ на читалището.

За книгата: целта на „малкия хартиен звяр“, както авторката го нарича, е да послужи за въведение в света на облеклото и значението му за българката от „едно време“. Книгата не съдържа описания на носии, а гледа частите през призмата на символизма. Повече можете да разберете ТУК и ТУК.
Коя е Диляна Курдова? Тя е изследовател на българския танцов фолклор, хореограф и член на няколко работни групи към Международен съвет по традиционна музика и танц към ЮНЕСКО с публикации в български и международни издания (виж ТУК). Дългогодишен координатор на Международен летен фолклорен семинар в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, тя е и човекът зад ФБ групата „Съкровищница за народни танци и хора“ и страницата Phoenix Perpeticum.  Нека заедно сътворим добро и помогнем на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1905“, гр. Велинград да отвори и отново врати, за да продължи българското!

Цената е 18 лв. (с включени пътни разходи), а парите трябва да се преведат на самата фондация:

Фондация „Феникс Перпетикум“

ΙΒΑΝ: BG97STSA93000029513213

Основание: Дарение книга

За допълнителна информация може да се обърнете към:
ОНЧ "Св. Св. Кирил и Методий - 1905" Велинград
пл. Македония 1
председател - Мария Чорбаджиева
секретар - Иван Пещерски

www.chitalishtevelingrad.com
chitalishte_chepino@abv.bg
+359 53260
+359 88 5898185

Обезопасяване на сцената и честване на 70-годишния юбилей на Ансамбъл "Чепино", Май 2023 год.