rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Българско национално радио

При желание можете да се свържете с Цвети Радева за интервю по време на събора или след него.
И-мейл адрес: cvetiradeva@gmail.com
Телефон: +359 88 436 2405

Цвети Радева е етномузиколог и журналист. Завършва Националната музикална академия, „Панчо Владигеров“, департамент –Музикознание и специализира фолклор при акад. Николай Кауфман през 1988 г.

В периода 1988 – 1992 г. е редактор в сп. „Българска музика” на Съюза на българските композитори.

От 1993 г. е автор и водещ на фолклорни предавания по програма „Хоризонт” на Българското национално радио – „Тъпан бие, хоро се вие”, "Музикална шарения", „Имат ли песните спиране”.

През 2003 г. Цвети Радева започва поредица предавания, посветена на българските читалища. Те се провеждат с изнесено студио от мястото на събитието и до сега са представили повече от 1000 читалища с техните състави и живи наследници на традиционната култура. Същото предаване отразява на живо от мястото големите фолклорни фестивали и събори в България като Копривщица, Рожен, Петропавловски манастир, Гела, Пазарджик – Преглед на професионалните ансамбли, Дорково, Велико Търново и др.

Предаването "Имат ли песните спиране" се излъчва всяка събота от 14:05 до 16:00ч. българско време. Името му идва от песента „Банско“ – „Имат ли песните спиране – спрат ли, значи умираме!“

Цвети Радева е носител на наградата на Съюза на българските журналисти в раздел Радио и на званието „Следовник на народните будители“ на Съюза на народните читалища в България. От 2009 г. Цвети Радева е член на Групата на фолклорни продуценти на Еврорадио и отразява фолклорния фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия. Повече от 10 години Цвети Радева отразява фестивала на Българите по света „Аз съм българче“, включително с предавания на живо от Будапеща, Амстердам, Винга-Тимишоара и София.

Предаването „Имат ли песните спиране“ е неотлъчно „На мегдана на другата България“ от второто издание на събора. Може да се каже, че благодарение на това радиопредаване, съборът стана известен и разпознаваем за многобройната слушателска аудитория в България и по света. Тази година на осмото му издание в Прага участници и организатори ще бъдат представени директно в ефира на БНР от мястото на събитието.