rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Транспорт в Прага

Драги мегданци,
информация за залата на събора и как де стигнете до там, можете да намерите в раздел
За събора -> Място на събора 

Обществен транспорт

В Прага може да използвате метро (три линии - зелена А, жълта В, червена С), трамваи (26 линии), автобуси, тролейбуси, лодки и дори кабинков лифт (до връх Petřín).

Подробна информация за видовете транспорт, разписания, цени и маршрути може да намерите на сайт https://www.dpp.cz/en

Карта на метро и трамвайните линии вижте тук

За да използвате обществения транспорт на Прага е необходимо да си закупите билет. Билетът важи за цяла Прага и за всички видове транспорт. Основните тарифи за възрастни (15-60 години) към момента са:

30 минутен билет - 30 Kč *
90 минутен билет - 40 Kč *
24 часов билет - 120 Kč
72 часов билет - 330 Kč

* не важи за кабинковия лифт до връх Petřín

При закупуване на билет от т.нар. вендинг машини, не забравяйте да го валидирате при влизане в метро станцията или при качване на трамвая/автобуса.

Ако закупите билет от машинки с безконтактно плащане (намират се преди влизане в метро станцията и в самите трамваи/автобуси), то тогава билетът е валиден от закупуването му и не е нужно да се валидира.

Билет може да закупите от електронното приложение Lítačka https://app.pidlitacka.cz/

А подробна информация как и откъде може да закупите билети за обществения транспорт в Прага може да намерите на този адрес

Нощен транспорт в Прага

Нощният транспорт в Прага е между 00:00 ч. и 04:30 ч. и замества дневните линии на метрото, трамваите и автобусите. Основните линии на нощния транспорт са трамваите (номера от 91 до 99), които са на всеки 30 минути. Всички трамваи имат свръзка и по-дълъг престой на централната нощна спирка Лазарска (Lazarská).

Заедно с трамваите през нощта оперират и нощни автобуси с номера от 901 до 960. В зависимост от линията автобусите са  на интервали от 30 или 60 мин.

Много от нощните спирки са "При подаден сигнал", т.е. за да спре даден автобус на такава спирка, трябва пътникът в автобуса да натисне бутона, което ще уведоми шофьора, че даден пътник желае да слезе на тази спирка. По същия начин чакаш пътник на спирката трябва да помаха на шофьора да спре. Ако не уведомите шофьора има голяма вероятност автобусът/трамваят да не спре на тази спирка.

Информация за нощния транспорт около “ТОП Хотел" - Прага може да намерите тук

Таксита

Разбира се за по-удобно и бързо придвижване из Прага може да използвате и таксиметрови услуги на известните приложения Uber, Bolt, Liftago.

Трансфер от летището до хотел

Препоръчваме Ви нашия приятел и начинаещ танцьор - Денис Димитров, Контакт: +420774867560. (facebook) Таксата е 500 чешки крони за трансфер от летище до хотела (или обратно), и ако се чака повече от 15 мин на летището се заплаща още 100 крони за паркинг. В евро е 20 евро таксата и 5 евро паркинг. Приема само кеш. Можете да се уговорите предварително и при необходимост да уреди още коли. Имайте предвид, че в събота и неделя Денис ще е с нас на Събора и за такси може да разчитате на него в останалите дни.