rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Валута и разплащания

Валута, разплащания, цени и бакшиши

Официалната парична единица в Чехия е чешка крона.
В обращение ще видите монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 крони, както и банкноти от 100, 200, 500, 1000, 2000 и 5000 крони.
Интересното е, че една стотна на кроната (еквивалентът на българската стотинка) се нарича халер, който все още съществува , но само електронно, т.е. при изчисляване на вашите покупки и също така по вашата банкова сметка (банкова карта). Няма в обращение монети халери, но все още ще видите по магазините цените изписани в крони и халери, напр. 9,99 крони. Ако желаете да заплатите в брой, то сметката ще бъде закръглена на цяла крона.

Много магазини и ресторанти приемат евро, но не трябва да се учудвате, че рестото, което ще ви върнат, е в чешки крони. Също така не очаквайте да използват и изгоден обменен курс. На много места курсът е предварително записан на табела/на касата.

Обмяна на валута може да направите както в някоя банка (срещу заплащане на определена такса), така и на обменните бюра. Естествено при тях трябва да внимавате за комисионни. Някои хотели също предлагат обмяна на валута, но обикновено срещу такса или по-неизгоден курс.

Бакшиши

Обичайно е да се оставят бакшиши при плащане на сметки в чешки ресторанти, барове, кафенета и други заведения. Някои от тях включват бакшиш в сметката, но е съвсем обичайно гостът сам да реши колко да даде на персонала в ресторанта. При по-малките артикули и в обикновените ресторанти е обичайно сумата да се закръгля, за да отговаря на нечие удовлетворение. Ако сте останали доволни от обяда, обслужването и самия ресторант и сервитьорът ви носи сметка за 116 крони, закръглете я на 130 или повече. Колкото по-висока е цената, толкова по-голям се предполага да е бакшишът. В по-луксозните ресторанти се очакват бакшиши около 10-20% от цената, но можете да очаквате и много по-добро обслужване. Ако не сте доволни, изобщо не е нужно да оставяте бакшиш.

Exchange Rate

Exchange Rate BGN: Thu, 28 Sep.

Exchange Rate

Exchange Rate EUR: Thu, 28 Sep.

Exchange Rate

Exchange Rate CZK: Thu, 28 Sep.