rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Талисманът Елена

Здравейте, драги мегданци.

Аз съм Елена и съм талисманът на събора. Орисана съм да нося щастие, късмет и успех на всяка група, на която гостувам. Освен това имам задачата да предавам на домакините всички изработени до момента елементи, а именно:

  • лента с ръчна бродерия за домакинство ("Нашенци" - Милано, Италия)

  • знамето на събора ("Балканджийте" - Ла Нусия, Испания)

  • игривата кърпичка ("Нашенци" - Верона, Италия)

  • и моите досегашни одежди.

Имам задача за всеки домакин на събора - да ме премените в нова традиционна българска носия. Избирате я вие и тя може да бъде съвременна или автентична. Също така избирате и от коя фолклорна етнографска област да бъде. Като молбата ми към всички вас е да запазите тазгодишната премяна заедно с предишните ми одежди, за да направим след време една голяма и пъстра изложба-експонат на всички мои прекрасни български носии. Сваляйте ги внимателно от мен, за да можем да ги запазим здрави и цели, а също така да запазите и мен, тъй като вече съм наранена и едната ми ръчичка е превързана.

За пръв път "Нашенци" от Милано ме премениха точно на 21-ви май, оттам идва и моето име Елена. Това е празникът на нестинарите Св. Св. цар Константин и царица Елена. Българският народ е единственият, който танцува върху огън, така че в мен гори пламъкът на българщината и аз го нося навсякъде, където отивам. Щом съм при вас, значи и вие сте носитули на този огън. Пазете го и нека го предаваме и занапред.

Първата ми премяна през 2018 год. беше кюстендилска сая, изработена от Десислава Вричева. Тук им беше лесно. Нашенците - повечето шопи, не му мислиха много.

rose ornament

След това през 2019 год. ме премениха във варненски костюм, който подготви Антоанела Пенчева Станчева. Поизморих я с изработката на украсата за глава, но пък се получи прекрасна.

"Нашенците" от Верона през 2020 год. уж тракийка да ме правят, а пък ме направиха столичанка. Избродираха ми на ръка и ризата и литака. Нагизди ме Виолета Нейчева.

През 2021 год. вече бях в Копенхаген, Дания, но за съжаление намяше нужда да се пременям, защото нямаше как да дойдете и да сме заедно. Пуста корона.
Вече през 2022 год. успяхме да се срещнем отново. "БГ Фолк Ритми" помислиха за мен, предвид хладното датско време, и ме облякоха по-топличко в хубава родопска носия. Благодаря на Панка Стоянова, че се грижи толкова добре за мен и ме направи хубава мома - родопчанка.

rose ornament

Добре дошла, Елена, в Прага, Чехия

През 2022 год. ти ще си гиздава и пременена в новата си тракийска носия. Тази година ти носиш не само късмет на събора "На мегдана на другата България", но ще помагаш и на нашия ансамбъл, затова решихме да те облечем в една от нашите красиви носии!

Специални благодарности на Снежанка Александрова за това, че ръчно ти уши тази прелестна премяна!

Но това не е всичко, през следващите няколко месеца те чакат и фотосесии из цяла Прага. Заедно с теб ще покажем малка част от нашия красив град - Златна Прага!

Драги мегданци,

Искам да Ви представя Прага - красива и уникална. Домакините от ансамбъл "Българи" ме разведоха из красивите улички и невероятните забележителности на града. Долу споделям с Вас и спомените, които един от фотографите на събора - Кирил Недев, направи специално за мен заедно със стабилна стойка, която да ме прави още по-гиздава и стройна.

Ето и списъка със забележителностите, които посетих, както и повече информация за тях.

И понеже списъкът със забележителности е много дълъг, нямах време да посетя други интересни места, които Вие можете да посетите, когато гостувате на събора през месец юни тази година. И те са: