rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Фолклорен ансамбъл “Лазарка” – Мюнхен, Германия

"Ансамбъл „Лазарка“ - Мюнхен, Германия, е един от съставите, които участват от първото издание на събора и подкрепя изцяло идеите и целите на това събитие. Една от тях е да се покаже сценично фолклорното изкуство, като с това се стимулират групите да го развиват и да работят за неговото обогатяване.

Вече 30 години представяме българските народни танци в цяла Европа и определено имаме какво да покажем на групите вървящи по нашите стъпки. Фолклорен ансамбъл „Лазарка” повече от 30 години представя българския фолклор на различни форуми и събития не само в Германия, а и в цяла Европа.

Основан е през 1991 година от хореографа Белчо Станев и група възхитени от нашите народни танци мюнхенчани. Танцовите хореографии, разработени от именити български хореографи показват разнообразието и характерните особености на различните етнографски области в България. Ансамбълът се радва на все по-голяма популярност. С ежеседмичните си курсове за начинаещи и напреднали той е централен форум за приятелите на българския фолклор в града и е неразделна част от пъстрия културен живот на град Мюнхен."