rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Пражки часовник / Pražský orloj
prazsky orloj

Астрономическият часовник Орлой в Прага

image

Часовникът е единствен, уникален и най-старият в света. Монтиран е през 1410 год. и функционира и до днес.

image

Има три компонента – астрономически часовник, показващ движението на Слънцето, планетите и зодиите, календар на месеците и “разходката на апостолите”.

image

На всеки кръгъл час часовникът сякаш оживява. Фигурите на апостолите преминават една след друга, а някои от скулптурите също се раздвижват, съпроводено с музика.

Prazky orloj

Легенди и митове

image

Според една от тях чешкият майстор Хануш, за когото се предполага, че е проектирал часовника, е трябвало да бъде ослепен. Причината? Да не може да създаде такъв часовник на друго място и този в Прага да остане единствен в света. Преди ослепяването Хануш имал право на едно желание. То било да види творението си за последен път. Легендата разказва, че тогава повредил часовника и никой не можел да го поправи в продължение на 100 години.

image

Астрономическият часовник е толкова свързан с историята на Прага, че дори съществува поверие, според което, ако той спре да работи, големи нещастия ще споходят града, а спасението може да дойде само от момче, родено в Новогодишната нощ. Също така се казва, че за поддръжката му се грижи само едно семейство и умението се предава от поколение на поколение, така, че да се запази тайната на функционалност на часовника.

Снимки от разходката на Елена до Орлой и Стария площад

Снимки от разходката на Елена из Прага и забележителностите в града, може да разгледате тук