rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Пражки замък / Pražský hrad
prazsky hrad 1
image

Пражкият замък е крепост в центъра на Прага. Днес замъка представлява официалната резиденция на президента на Чехия.

image

Крепостта е разположена на хълм в квартала Храдчани. Датира от ІХ век, когато замъкът е седалище на князете на Бохемия, по-късно и на някои свещено-римски императори. В Пражкия замък се съхраняват кралските съкровища на Бохемия.

image

Книгата на рекордите на Гинес определя Пражкия замък като най-големият древен замък в света. Той заема площ от почти 70 000 m², с размери около 570 метра в дължина и с ширина средно от около 130 метра.

image

Крепостният комплекс включва: дворци, храмове, президентската вила, оранжерия, кралската конюшна, обелиск, други постройки, градини, скулптури и т.н.

image

Основната архитектурна височина и особеност на Пражкия замък е катедралата Свети Вит . Това е най-големият и най-важният храм в Прага. Освен религиозни служби, в него се провеждат коронации на чешки царе и кралици. Катедралата е мястото, на което са погребани светци-покровители, владетели, благородници и архиепископи.

image

Гордостта на Пражкия замък е ежедневната почетна промяна на охраната, която се провежда от 7:00 до 20:00 часа, тържествено - в 12:00 часа.

image

Златната уличка е старинна улица в Прага на територията на Пражкия замък. Днес тя е сред символите на града. За облика на улицата са характерни миниатюрни едно- и двуетажните домове, построени в сянката на бившата крепостна стена.

image

Уличката възниква при стихийното застрояване на територията на замъка. Първоначално се нарича Златарска улица, което е свързано с работещите и живеещи там златари и алхимици. През 1597 г. император Рудолф II заповядва пространството под арките на Владиславската крепостна стена да се даде за ползване от 24-те стрелци, които носят стражева служба при вратите.

image

От 1916 до 1917 г. тук в дом № 22 е живял писателят Франц Кафка, работейки върху произведението си Селският лекар.

prazky hrad

Снимка на Елена с Пражкия замък

Снимки от разходката на Елена из Прага и забележителностите в града, може да разгледате тук