rosebg
Събор "На мегдана на другата България"
Прага, Чехия
03-04 юни 2023 год.
Карлов мост / Karlův most
1226px-Charles_Bridge_-_Prague,_Czech_Republic_-_panoramio

Карлов Мост

image

Карлов мост е може би най-разпознаваемият символ на Прага. Едно от най-тирустическите места в чешката столица.

image

Той служи като свръзка между старият град и квартал Мала страна. Дълъг 515 метра, разхождайки се по него през деня, освен на тълпи от туристи, ще се натъкнете на улични музиканти, талантливи художници, рисуващи портрети, продавачи на сувенири и на 30 барокови статуи, сред които тази на братята Св. Св. Кирил и Методий. Тези статуи на светци всъщност са добавени няколко века след построяването на моста – чак през 18ти век. Статуите са копия, оригиналите се държат в специално помещение при специални мерки.

image

Строителството му започва по нареждане на Карел IV през 1357 г. на мястото на съборения от придошлите води Юдитин мост и завършва през 1402 г. Моста бил официалния път, по-който Карел IV – от Прашна брана, през улица Целетна, Стария град, чрез моста е стигал до Пражкият замък.

karlov most

Легенди и митове

image

Най-популярната легенда, макар и малко мрачна, се отнася за статуята на Св. Ян Непомук. Говори се, че крал Венцеслав IV, недоволен от факта, че свети Ян, тогава съдебен свещеник, му отказал да съобщи за казаното в разговор с кралицата, го наказал жестоко, като му отрязал езика и го убил. Неговите останки, изхвърлили от Карловия мост и в момента, в който паднали и докоснали водата, пет звезди блеснали в реката.

image

Друго предание гласи, че в Карловия мост бил заровен неразрушим меч, който ще помогне на Чехия в момент на най-голяма нужда. Може да видите и статуята на човекът, открил меча – Брунцвик.

image

Друга легенда гласи, че под Карлов мост, в сините води на река Вълтава живеят водни духове – свръхестествени същества, срещащи се във фолклора на славянските народи. Говори се, че те затваряли душите на падналите хора във водата от Карлов мост в големите си тенждери, за да ги пазят.

Снимки от разходката на Елена по Карлов мост

Снимки от разходката на Елена из Прага и забележителностите в града, може да разгледате тук